Archive for the ‘Käyttäytyminen’ Category

4 vuotta 10 kuukautta

Sunday, September 21st, 2008

Rento reissu

Kävimme tänään retkellä Kirskaanniemessä. Reissu oli aivan erilainen kuin lähes kaksi vuotta sitten. Minulla on ollut kuvia siitä, mutta en ole halunnut niitä julkistaa, koska näen niistä koiran jännittyneisyyden. Nyt näitä kahta eri mielentilaa on mukava verrata.

Ensimmäinen sivukuva on vuoden 2006 syyskuulta. Koira on jännittynyt ja hermostunut. Toinen kuva on vuoden 2008 syyskuulta samasta paikasta. Katso suupieliä, korvia, silmiä, häntää, selän linjaa..

Sivukuva 2006 Sivukuva 2008

Jos et usko, niin pari minuuttia ensimmäisen kuvan oton jälkeen Tehi huutaa ja näyttää tältä:
Huuto1 2006 Huuto2 2006

Pari minuuttia rentoutuneen kuvan jälkeen taas tältä:
Piehtarointi

Mistä moinen muutos?

Olen kesän jälkeen katsellut AVA-kanavalta amerikkalaista “Dog whisperer”-ohjelmaa. Siinä kouluttaja (Cesar Millan) kouluttaa ongelmallisesti käyttäytyviä koiria ja näiden omistajia. Uutta tässä TV-ohjelmassa verrattuna aiemmin näkemiini (lähinnä suomalaisiin tai britteihin) on se, että Cesar näyttää ja selittää usein ajoituksen merkitystä ja sitä miten koiran mielentila pidetään rauhallisena. Olen ohjelman avulla paremmin oppinut tunnistamaan koirani eleitä ja mielentiloja sekä oman ajoitukseni ongelmia.

Cesar Millanin kotisivut

Saamastani avusta huolimatta haluan korostaa, että koska Cesar käyttää usein myös sellaisia koulutustapoja ja selityksiä koirien käyttäytymiselle, jotka kyseenalaistetaan nykytutkimusten ja tiedon valossa, laitan tähän myös pari linkkiä sivuistolle, jossa mielestäni hyvin kerrotaan, mikä Cesarin metodeissa EI välttämättä ole kopioimisen arvoista.

Kritiikkiä osa 1
Kritiikkiä osa 2

Kuitenkin, pelkällä naksutinkoulutuksella minä en saanut koiraani rentoutumaan. Tämän syksyn retkellä Tehi juoksi alkumatkan vapaana, mutta oli ilmiselvästi jännittynyt ja hermostunut. Otin sen hihnaan ja pakotin pysymään selkäni takana jonon viimeisenä. Huomautin myös jos se yritti syöksyä eteeni tai vain tuijotti kiihtyneenä edessä kulkevaa muuta perhettä. Kun saavuimme laavulle, Tehi ei enää syöksyillyt takaani, joten päästin sen irti ja se pysyi rentona koko loppuretken ajan, myös paluumatkan, jonka se sai kulkea vapaana.

Ihana, iloinen koiruus:
Ilme 2008