Archive for August, 2007

3 vuotta 9 kuukautta

Wednesday, August 22nd, 2007

Puuttuva pala

Ahmin kesällä jenkeissä julkaistun koirankoulutuskirjan:
Leslie McDevitt: “Control Unleashed, Creating a Focused and Confident Dog”.

Kirjan tarina tuntuu olevan se kaipaamani puuttuva pala, jota olen etsinyt juuri Tehin tyyppisen koiran kanssa elämiseen.

Vihdoinkin kirja, joka tunnustaa Tehille tyypilliset käytösmallit ja ongelmat, jotka niistä seuraavat. Siinä jopa luvataan, että koiran hermorakenne on mahdollista päivittää versiosta 1.0 versioon 2.0.

Esimerkki

Tehi ohittaa vastaantulevat koirat kauniisti, kun pyydän “ohi”. Mutta tarttuu nilkkaani ja ärisee, kun olemme kävelleet jonkin matkaa ja sanon “vapaa”. Se siis on toisaalta hyvin koulutettu – “kauniisti hihnassa” -kurssit eivät tunnu tarpeellisilta – ja toisaalta ulkopuolisten silmissä pelottava ja minun silmissäni ärsyttävä.

Leslien teoria on, että tällainen reaktiivinen koira haluaa itse varmistua tilanteen turvallisuudesta ja koska käsken sen ohitukseen TOKO-tyyliin minua tuijottaen, se kyllä tottelee, mutta samalla stressaantuu, koska ei pysty itse varmistumaan vastaantulijan aikeista. Lääkkeeksi Leslie tarjoaa “Katso sitä”-temppua eli koiralle opetetaan nopea vilkaisu, jolla se voi tarkistaa, mitä on tulossa ja kehutaan sen jälkeen myös normaalista seuraamisesta eli kontaktin palautumisesta ohjaajaan. Tuijottamaan jääminenhän tuskin on vastaantulijan mielestä kovin rauhoittavaa.

Ja uskomatonta, mutta totta, tämän tempun avulla ohitukset sujuvat nyt oikeasti mallikkaasti ja minun nilkkani ovat saaneet olla rauhassa.

3 vuotta 8 kuukautta

Sunday, August 12th, 2007

Toko alkaa A:sta

Tehin rauhoittumisen kannustamana päätin taas aloittaa toko-harjoittelun. Lähinnä omaksi iloksi, ilman aikataulupaineita. Oppaaksi otin Salme Mujusen tuoreen reseptikirjan “Tie tottelevaisuusvalioksi”. Ensimmäinen harjoitus oli kontaktin pitäminen ohjaajaan – sitä olemme harjoitelleet pikkupennusta ja se kuuluu arkipäivän rituaaleihin, joten siirryin heti seuraavaan.

Tehtävä vaikutti yhtä helpolta: koira istuu rauhallisesti ohjaajan edessä niin lähellä, että leuka on vasten ohjaajan vatsaa (istuessa) tai jalkoja (seistessä). Yllätyksekseni Tehi ei tullut 15 cm lähemmäksi minua. Koska olemme harjoitelleet temppuja, se nopeasti oppi tökkäisemään kuonolla mahaani, mikä ei ollut lähelläkään tavoitetilaa.

Olemme nyt siis noin kuukauden ajan harjoitelleet lähellä oloa ja sivulle tuloa.