3 vuotta 9 kuukautta

Puuttuva pala

Ahmin kesällä jenkeissä julkaistun koirankoulutuskirjan:
Leslie McDevitt: “Control Unleashed, Creating a Focused and Confident Dog”.

Kirjan tarina tuntuu olevan se kaipaamani puuttuva pala, jota olen etsinyt juuri Tehin tyyppisen koiran kanssa elämiseen.

Vihdoinkin kirja, joka tunnustaa Tehille tyypilliset käytösmallit ja ongelmat, jotka niistä seuraavat. Siinä jopa luvataan, että koiran hermorakenne on mahdollista päivittää versiosta 1.0 versioon 2.0.

Esimerkki

Tehi ohittaa vastaantulevat koirat kauniisti, kun pyydän “ohi”. Mutta tarttuu nilkkaani ja ärisee, kun olemme kävelleet jonkin matkaa ja sanon “vapaa”. Se siis on toisaalta hyvin koulutettu – “kauniisti hihnassa” -kurssit eivät tunnu tarpeellisilta – ja toisaalta ulkopuolisten silmissä pelottava ja minun silmissäni ärsyttävä.

Leslien teoria on, että tällainen reaktiivinen koira haluaa itse varmistua tilanteen turvallisuudesta ja koska käsken sen ohitukseen TOKO-tyyliin minua tuijottaen, se kyllä tottelee, mutta samalla stressaantuu, koska ei pysty itse varmistumaan vastaantulijan aikeista. Lääkkeeksi Leslie tarjoaa “Katso sitä”-temppua eli koiralle opetetaan nopea vilkaisu, jolla se voi tarkistaa, mitä on tulossa ja kehutaan sen jälkeen myös normaalista seuraamisesta eli kontaktin palautumisesta ohjaajaan. Tuijottamaan jääminenhän tuskin on vastaantulijan mielestä kovin rauhoittavaa.

Ja uskomatonta, mutta totta, tämän tempun avulla ohitukset sujuvat nyt oikeasti mallikkaasti ja minun nilkkani ovat saaneet olla rauhassa.

Leave a Reply